2011. szeptember 20., kedd

Írás-olvasás tanítás

Tegnap volt Noémi szülőije, ahol többek közt megtudtuk az elsős követelményeket, és hogy milyen módszerrel tanítanak. A matekben nagy különbség nincs, de az írás-olvasást egész máshogyan közelítik meg, mint megszoktam. Az írással kezdődik az egész. Nem írnak folyóírással, csak másodiktól, elsőben a nyomtatott betűket használják. Van egy betűtáblájuk, a betűk mellett egy(két) kép, ami azzal a hanggal kezdődik. Hallás alapján elkezdenek szavakat leírni, ehhez segítségükre van Zora, a sárkány. Vele kapcsolatosan minden héten van egy mese. És egy betűt gyakorolnak 1 hétig. Na, szóval letapsolnak egy szót, szétválasztják hangokra. Majd ezeket a hangokat megkeresik a betűtáblán, úgy írják le. A legfontosabb, hogy hangzás alapján kell leírniuk. Ekkor a helyesírással még nem törődnek. Nem kell szépen, tisztán írni, és mindegy, hogy kis vagy nagybetűt használnak. Tehát a ROpOTR (Roboter) helyes. A gyerekek később maguk kell rájöjjenek, hogy mást hallanak ott igazából. Vagy ha nem, majd később ezeket javítják. Az új betűt először nagyban rajzolják egy nagy papírra, százszor, majd szépen lekicsinyítik. (Istibizti lefotóztam egyet, de nem találom :((() Más módon is feldolgozzák, az N-et pl kivarrták egy papíron :))) Noszóval szépen végigmennek a betűkön, és ha azok biztosak, utána jön igazából az olvasás. Nekem nagyon tetszik, hogy az írást-olvasást egy egységként kezeli, és nem kell rögtön két betűkészletet elsajátítani!

2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon szuper!!!!!!! A waldorfban is hasonlóan kezdenek. És az annyira jó, hogy 1 betűvel mindent csinálnak. Még az lenne, jó, ha valami testmozgást is csinálnának a betűkkel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A lassított tempó, nekem is tetszik. Kb 10 éve volt olyan kezdeményezés Mo-on, hogy betűcsoportokat tanítottak, azért mert az agyunk kiegészíti a részeket...stb. tehát ugyanaz a betűcsoport volt az P,R...stb. Ha belegondolunk, akkor ha egy betűcsoportban pl 5 betű is volt (I, E, F, L, K) akkor azon a héten 5*4 (kis írott, nagy írott, kis nyomtatott, nagy nyomtatott) betűt tanultak meg a gyerekek.

      Törlés

Iskolai szünetek

február 5-20

Rendszeres olvasók

Összes oldalmegjelenítés

 

Laura, Noémi, Dorka Svájcban | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates